Huisartsenzorg heeft grenzen

Opinie
Patrick Bindels
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D2416
Abstract

Huisartsen moeten meer aandacht besteden aan gezondheidsbedreigende situaties in hun patiëntenpopulatie en meer maatschappelijk gaan handelen, zo lijkt de gedachte in politiek Den Haag te zijn. De maatschappij wordt overspoeld door nieuwe epidemieën zoals een obesitasepidemie, algemene bewegingsarmoede en een rookverslaving, en op welk bordje passen die problemen beter dan op dat van de huisarts?

Maar wat behoort nog tot het medische domein en wat valt daarbuiten? Het medische domein is immers maar een van de vele factoren die invloed hebben op de ervaren gezondheid. Werk, een goede financiële basis, sociale contacten en een prettige en stimulerende woonomgeving spelen een belangrijke, zo niet belangrijkere rol. Huisartsenzorg heeft grenzen.

Substitutie van alle kanten

De taak van huisartsen in het medische domein is de afgelopen jaren toegenomen door substitutie vanuit de tweede lijn. Gedeeltelijk is dit openlijk en bedoeld, zoals bij diabetes- en COPD-zorg, maar er is ook een verborgen of stille…

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Huisartsgeneeskunde, Rotterdam

Contact Prof.dr. P.J.E. Bindels, hoogleraar huisartsgeneeskunde (p.bindels@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Patrick Bindels ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Ik vat dit artikel kort samen:" Healthcare can't compensate for society".

Dat zou moeten leiden tot een debat met andere auteurs in dit tijdschrift (Ton Drenthen e.a.en Hedwig Vos) die de huisarts in Nederland kennelijk willen opzadelen met nog weer nieuwe taken waarbij sociale problematiek gemedicaliseerd wordt en randvoorwaarden voor de huisarts als kennelijke  probleemeigenaar onbenoemd blijven. 

Jos Rensing, huisarts