€ 69,00 incl. btw € 65,09 excl. btw
In voorraad verzonden binnen 2 werkdagen
100% beveiligde betaling
payments maestro mastercard visa payments
Vragen over dit product? Contacteer onze klantendienst

Actiemogelijkheden inzake privaatrechtelijke erfdienstbaarheden

Boek | 1ste editie 2018 | België | Koen Swinnen, Samuel Wynant
Beschrijving

Erfdienstbaarheden worden in artikel 637 BW gedefinieerd als een last die aan een erf wordt opgelegd ten behoeve van het erf van een ander. Deze definitie maakt onmiddellijk duidelijk waar het bij erfdienstbaarheden om draait, nl. het regelen van de verhouding tussen erven en meer bepaald van de verhouding tussen de eigenaars van die erven.    
Terecht worden erfdienstbaarheden dan ook de “deurwachters van het onroerend zakenrecht”  genoemd. Zij zijn immers een instrument dat door de wetgever wordt gebruikt en door partijen kan worden gebruikt om te remediëren aan de ongemakken die voortvloeien uit de sterke versnippering van de grondeigendom en uit nabuurschap in het algemeen. De voornoemde versnippering kan er immers toe hebben geleid dat een erf slechts toegankelijk is via het erf van een ander, omgeven wordt door erven van andere eigenaars die voor geluidshinder kunnen zorgen of van een mooi uitzicht geniet zolang de buurman zijn perceel niet bebouwt. Ten einde het ontstaan van conflicten of genotsvermindering in deze situaties te vermijden, kan een regeling tussen de betrokken eigenaars worden getroffen door het vestigen van een erfdienstbaarheid.

In de praktijk blijkt niet zelden uitgerekend een erfdienstbaarheid ten grondslag te liggen aan een conflict tussen naburen. Daarbij gaat het meestal om betwistingen over wat precies wel en niet toegelaten en/of verplicht wordt door een erfdienstbaarheid en om betwistingen over het al dan niet (nog) bestaan van een erfdienstbaarheid.

Het zijn die betwistingen, en meer bepaald de actiemogelijkheden waarover partijen daarbij beschikken, die centraal staan in dit cahier.
De bespreking is tweeledig. Enerzijds wordt stilgestaan bij de grondslag van de verscheidene actiemogelijkheden. Anders verwoord, wanneer beschikt iemand precies over een actiemogelijkheid?
Anderzijds wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de uitoefenings-modaliteiten en -wijzen van de verscheidene actiemogelijkheden en procedures: Wat kan men precies ondernemen? En hoe moet men dat doen

+++

Abonnementspromotie

Bij intekening op de reeks Bouw- en Vastgoedcahiers (BVC), geniet u een korting van 15% op alle nog te verschijnen werken in deze reeks BVC. Ook kunt u de reeds verschenen werken (naar keuze) eveneens met 15% korting bestellen. Voor meer informatie, contacteer herman.verleyen@larcier.com

Elektronische versie beschikbaar op :

  • Strada lex België

Heeft u een abonnement? Activeer kosteloos de digitale versie dankzij de code in het boek.

Technische fiche
Meer informatie
Producttype Boek
Formaat Paperback
EAN / ISSN 9782804487140
Reeksnaam Bouw- en vastgoedcahiers
Gewicht 207 g
Beschikbaarheid In voorraad
Aantal pagina's 106 blz.
Toegang tot oefeningen Nee
Uitgever Larcier
Taal Nederlands
Publicatiedatum 25 mei 2018
Beschikbaar op Jurisquare Nee
Beschikbaar op Strada Belgique Ja
Beschikbaar op Strada Europe Nee
Beschikbaar op Strada Luxembourg Nee