Grotere onzekerheid over toegelaten geneesmiddelen in Nederland

Biosimilar geregistreerd, ondanks tegenstem in Europa

Opinie
Arnold G. Vulto
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1556
Abstract

Iedere dokter moet vol vertrouwen een geneesmiddel kunnen voorschrijven dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft toegelaten. Toelating vindt plaats als redelijkerwijs mag worden aangenomen dat het middel werkzaam is, zonder onaanvaardbare bijwerkingen.

Elders in dit tijdschrift beschrijven leden van het CBG de toelatingsoverwegingen voor 3 ‘biosimilars’.1 Voor een daarvan, Flixabi, stemde een Nederlandse vertegenwoordiger in Europees verband tegen toelating. Desondanks liet het CBG Flixabi in Nederland toe.

Dit werpt een tweetal vragen op: kan deze biosimilar nu veilig worden gebruikt of niet? En waarom communiceert het CBG op deze manier over zijn toelatingsoverwegingen?

Ontwikkeling en beoordeling van nieuwe geneesmiddelen

Innovatieve geneesmiddelen worden ontwikkeld in een laboratorium, waarna de veiligheid en werkzaamheid in een serie van klinische onderzoekingen (fase 1, 2 en 3) voor elke indicatie apart worden vastgesteld. Generieke geneesmiddelen zijn chemisch gezien exacte kopieën van innovatieve middelen, en we gaan er daarbij van uit dat…

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Apotheek, Rotterdam.

Contact Prof.dr. A.G. Vulto, ziekenhuisapotheker en farmacoloog (a.vulto@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning voor dit artikel: de auteur is adviseur voor diverse farmaceutische bedrijven en treedt op bij scholingsbijeenkomsten ondersteund door de farmaceutische industrie, onder andere AbbVie, Amgen, Biogen, Boehringer-Ingelheim, Medicines-for-Europe, Mundipharma, Novartis/Sandoz/Hexal, Pfizer/Hospira en Roche. De compensatie daarvoor gaat altijd naar zijn werkgever, het Erasmus MC; zelf heeft hij geen enkel financieel belang bij deze adviesfunctie of spreekbeurten. De auteur is een van de initiatiefnemers van een onafhankelijk onderzoeksfonds (MABEL-fonds) bij de Katholieke Universiteit Leuven, dat – op afstand – wordt gesteund door een consortium van farmaceutische bedrijven.

Auteur Belangenverstrengeling
Arnold G. Vulto Niet beschikbaar
Immunogeniciteit van biosimilars
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties