Abstract Door de dubbele vergrijzing en noodzaak van kostenbesparing in de zorg wordt steeds meer een appèl gedaan op ondersteuning van ouderen door informele netwerken. Vrijwel alle ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven leven in hun eigen buurt. Een sterk ondersteunend netwerk is een belangrijke voorwaarde om dat doel te bereiken. In Rotterdam is sinds mei 2011 het project ‘Even Buurten’ actief waarin professionals uit zorg en welzijn via een integrale wijkaanpak proberen de sociale netwerken rondom thuiswonende ouderen te versterken. Dit met als doel om (vroeg)signalering mogelijk te maken en concrete hulp en ondersteuning te bieden aan kwetsbare ouderen. Uitgangspunt hierbij is de wens van de oudere zelf, wat hij of zij zelf nog kan doen, zonodig met ondersteuning uit het informele netwerk en –pas als dat niet voldoende blijkt te zijn– professionele ondersteuning. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) evalueren het Even Buurten project onder leiding van Professor Anna Nieboer. Doel van deze rapportage over de tussentijdse bevindingen van de evaluatie is i) inzicht geven in de relaties tussen kenmerken van ouderen zoals, geslacht, opleidingsniveau, etnische achtergrond, kwetsbaarheid en welzijn en buurtkenmerken zoals sociale cohesie, veiligheid en kwaliteit van de buurt, ii) de behoeften van (kwetsbare) ouderen beschrijven als het gaat om hun fysieke en sociale omgeving, iii) inventariseren in hoeverre een integrale wijkaanpak als Even Buurten bijdraagt aan de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen, iv) nagaan wat de kosten en baten zijn van de inzet van spillen in de buurt, v) beschrijven wat de ervaringen van de spillen zijn in het Even Buurten project en vi) rapporteren welke barrières er zijn bij deze wijkgerichte aanpak.

, , , , ,
Het project Even Buurten Rotterdam en de evaluatie van dit project zijn gefinancierd door ZonMw (projectnummer: 314030201)
hdl.handle.net/1765/50494
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)

van Dijk, H., Cramm, J., Lötters, F., & Nieboer, A. (2013). Even Buurten: Een wijkgerichte aanpak voor thuiswonende ouderen in Rotterdam. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/50494