Geachte leden van de Nederlandse academische gemeenschap,
De opkomst van het internet heeft de mogelijkheden om wetenschappelijke kennis te verspreiden radicaal veranderd. De digitalisering heeft ervoor gezorgd dat in potentie iedereen met toegang tot het internet kan profiteren van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Open access is de beweging die beoogt de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek (zeker als dit met publieke middelen is gefinancierd) vrij digitaal beschikbaar te maken. De Nederlandse universiteiten zijn een groot voorstander van deze ontwikkeling en hebben zich hier de afgelopen jaren op uiteenlopende manieren voor ingezet.
Recent heeft het onderwerp ook de volle aandacht gekregen van het Kabinet. De verwachting is dat er komende tijd betekenisvolle stappen gezet zullen worden om de omslag naar Open access te bereiken. Dat zal gevolgen hebben voor uw werk als onderzoeker. Met deze brief willen wij u daarover nader informeren. Ook doen wij graag een beroep op u om zich in te (blijven) zetten voor de vrije toegankelijkheid van uw eigen wetenschappelijke werk.
...

, , , , , ,
hdl.handle.net/1765/51731

VSNU. (2015). Open Access tot Publicaties - Open brief van de VSNU aan alle leden van de Nederlandse academische gemeenschap. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/51731