Abstract

In het najaar van 2014 is de IGZ begonnen met een tweede pilot mystery guests in het toezicht op de ouderenzorg. Het begeleidend onderzoek naar dit vervolgproject had ten doel antwoord te krijgen op de vraag welke informatie de inzet van getrainde en opgeleide mystery guests oplevert voor de inspectie van ouderenzorg en welke informatie uit de onaangekondigde en onopgemerkte bezoeken voor de inspecteurs leidt tot een mogelijk scherper oordeel waarin de belevingskant van cliënt/mantelzorger is meegewogen. Vijf medewerkers van de IGZ (niet zijnde inspecteurs) en zes externen (vanuit de Protestantse Christelijke Ouderenbond) zijn als mystery guests geselecteerd. In totaal hebben zij twintig bezoeken afgelegd. Voorafgaand aan de bezoeken zijn de mystery guests getraind en er was na de bezoeken een individuele en collectieve debriefing. De mystery guests zijn bewust niet op pad gestuurd met een vooraf opgesteld, gedetailleerd uitgewerkt IGZ instrument, maar met een topic lijst van vier punten (sfeer, personeel, dagbesteding en risico’s) opdat zij zo blanco mogelijk de organisaties in gingen en zelf konden beoordelen wat zij belangrijk vonden. Het evaluatie onderzoek liep gelijktijdig aan het project. Naast observaties en documentanalyse zijn vijf inspecteurs geïnterviewd en twee focusgroepsinterviews gehouden, respectievelijk met de interne en met de externe mystery guests.

,
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)
Dit onderzoek is uitgevoerd in de Academische Werkplaats Toezicht. In deze werkplaats werken samen ZonMw, de IGZ en vier kennisinstituten: IQ healthcare (Radboud Universiteit Nijmegen), instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (Erasmus Universiteit Rotterdam), NIVEL (Utrecht) en VU-EMGO (Vrije Universiteit Amsterdam). In de Academische Werkplaats Toezicht wordt een door ZonMw gefinancierd onderzoeksprogramma uitgevoerd naar de effectiviteit van toezicht en de determinanten daarvan. Doel van het onderzoek is een bijdrage te leveren aan de verbetering en vernieuwing van het toezicht.
hdl.handle.net/1765/78279
Health Care Governance (HCG)

Stoopendaal, A. (2015). Mystery Guests 2. Begeleidend evaluatie onderzoek naar het vervolgproject in inspectie ouderenzorg. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/78279