De knie is een gewricht dat intensief gebruikt wordt. Pijn in de knie is daarom een veelvoorkomende en vervelende klacht. De gewrichtsvlakken in de knie zijn bedekt met kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichtsvlakken soepel over elkaar heen kunnen glijden en het geeft schokdemping. Kraakbeen kan beschadigd raken. Indien de kraakbeenschade niet hersteld wordt, kan dit uiteindelijk leiden tot knie artrose. Knie artrose is niet te genezen; alleen de symptomen zijn te behandelen. In het eindstadium van artrose kan het gehele kniegewricht vervangen worden door een prothese.

Met een operatie is het mogelijk om het kraakbeen gedeeltelijk te herstellen. Echter, door ontsteking kan het eindresultaat minder goed zijn. Bij mensen met obesitas is er meer vetweefsel. Dit vetweefsel is ontstoken, wat leidt tot meer ontsteking in het lichaam. Het meeste vetweefsel bevindt zich onder de huid, maar in de knie bevindt zich ook vetweefsel, genaamd Hoffa’s vetweefsel. In dit proefschrift heb ik aangetoond dat Hoffa’s vetweefsel niet hetzelfde is als het onderhuidse vetweefsel. Bij zowel obese als niet-obese patiënten met knieschade scheidt Hoffa’s vetweefsel factoren uit die een slechte invloed hebben op het kniegewricht en het kraakbeenherstel. Dit kan komen door de aanwezigheid van de stof PGF2a en pro-inflammatoire macrofagen in het vetweefsel. Door gebruik van triamcinolonacetonide kon ik deze negatieve effecten deels terugdraaien. Hierdoor wordt de gewrichtsomgeving geoptimaliseerd voor kraakbeenherstel. Dit betekent dat het in de toekomst mogelijk is om met medicijnen Hoffa’s vetweefsel te moduleren.

Naast Hoffa’s vetweefsel, zijn ook de effecten van het overige vetweefsel op de knie onderzocht in obese en niet-obese muizen. Obesitas en ontstoken vetweefsel blijken niet altijd te leiden tot kraakbeenschade. Bovendien is obesitas niet per definitie negatief voor kraakbeenherstel. Deze experimenten tonen aan dat er een variatie is in hoe obesitas de vorming van artrose en kraakbeenherstel beïnvloedt. Door onderzoek naar deze variabiliteit kan in de toekomst mogelijk een nieuwe therapie gevonden worden om artrose te voorkomen.

, , ,
G.J.V.M. van Osch (Gerjo) , J.A.N. Verhaar (Jan) , Y.M. Bastiaansen-Jenniskens (Yvonne)
Erasmus University Rotterdam
hdl.handle.net/1765/102357
Erasmus MC: University Medical Center Rotterdam

Wei, W. (2017, October 20). Adipose tissue and the knee? : role of inflammation on joint degeneration and cartilage repair. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/102357