Chronische pancreatitis is een progressieve ontstekingsziekte met een sterk verminderde kwaliteit van leven en verminderde levensverwachting.
85-90% van de patiënten met chronische pancreatitis komt bij de dokter vanwege pijn.
Pijn bij chronische pancreatitis heeft een multifactoriële oorzaak, die bestaat uit een nociceptieve en neuropathische component.
De huidige behandeling voor chronische pancreatitis is stapsgewijs en begint met leefstijlinterventie en medicatie, gevolgd door endoscopische of chirurgische behandeling of een combinatie hiervan.
Voor patiënten met vergevorderde chronische pancreatitis die opiaten gebruiken is chirurgische drainage of resectie effectiever dan herhaalde endoscopische behandeling.
Er zijn aanwijzingen dat vroege chirurgie bij pijnlijke chronische pancreatitis en een gedilateerde ductus pancreaticus betere resultaten geeft dan de huidige stapsgewijze behandeling; dit wordt momenteel onderzocht in de ESCAPE-trial.

hdl.handle.net/1765/102411
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Erasmus MC: University Medical Center Rotterdam

Kempeneers, R., Besselink, M., Issa, Y., van Hooft, J., van Goor, H., Bruno, M., … Boermeester, M. (2017). Multidisciplinaire behandeling van chronische pancreatitis: Overzicht van huidige stapsgewijze aanpak en nieuwe mogelijkheden. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Vol. 161). Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/102411


Additional Files
available online