Wanneer we een liedje, film, boek of kledingstuk uitzoeken, ervaren we meestal een grote mate van autonomie. Smaakvoorkeuren? Die bepalen we zelf.
Dit wordt onderstreept door het belang van smaak in de manier waarop we onszelf definiëren en onze visie op anderen: we vinden mensen vooral sympathiek als zij onze smaakvoorkeuren delen. Mensen met dezelfde smaak lijken veel op elkaar: hoogopgeleiden houden vaker dan lageropgeleiden van moderne kunst, vrouwen genieten doorgaans meer dan mannen van romantische films en rapmuziek wordt veel meer beluisterd en gemaakt door zwarte mensen dan door witte mensen.
Maar als groepskenmerken zo duidelijk samenhangen met culturele voorkeuren, hoe autonoom zijn we dan werkelijk in het bepalen van onze smaak? Met andere woorden: hoe wordt smaak bepaald?

hdl.handle.net/1765/103462
Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC)

Schaap, J. (2017). Hoe wordt smaak bepaald?. In Hoe zwaar is licht? Meer dan 100 dringende vragen aan de wetenschap / samengesteld door Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan (pp. 261–263). Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/103462