Welke verantwoordelijkheid hebben artsen voor de samenleving? Zorg voor de collectieve gezondheid is van oudsher onderdeel van het medische beroep. De veranderingen in de stedelijk leefomgeving, die artsen eind 19e eeuw in gang hielpen zetten, getuigen daarvan. In de 20e eeuw zocht de geneeskunde de extra gezondheidswinst echter steeds vaker in het individu. Precisiegeneeskunde is daar het voorlopige hoogtepunt van.
Dit artikel beargumenteert dat artsen patiƫnten, samenleving en zichzelf tekort doen door zo veel aandacht te besteden aan het persoonlijke en zo weinig aan maatschappelijke ziekmakende of gezondheid bevorderende factoren. De uitzonderlijke positie die artsen hebben in het signaleren en aanpakken van ziekmakende processen, pleit voor een grotere maatschappelijke en politieke betrokkenheid.

hdl.handle.net/1765/103807
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Erasmus School of Philosophy

Huijer, M. (2017). Medisch maatschappelijke verantwoordelijkheid in een tijd van precisiegeneeskunde. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 161(51). Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/103807