Schildkliercarcinoom is zeldzaam. Schildkliernodi daarentegen worden frequent gediagnosticeerd door toenemend gebruik van beeldvormende diagnostiek.
Bij cytologisch onderzoek van kleine noduli die bij toeval worden gevonden, wordt regelmatig een micropapillair carcinoom gevonden dat waarschijnlijk klinisch niet relevant is.
In de nieuwe richtlijn ‘Schildkliercarcinoom’ wordt geadviseerd alleen op indicatie een cytologisch onderzoek te doen van deze bij toeval gevonden, niet-palpabele schildkliernodi.
De standaardbehandeling van patiënten met papillair of folliculair schildkliercarcinoom bestaat uit thyreoïdectomie met op indicatie lymfeklierdissectie, ablatietherapie met radioactief jodium en TSH-suppressie. De uitgebreidheid van deze behandelingen wordt bepaald op basis van bekende prognostische factoren en het resultaat van de initiële behandeling.
Voor patiënten met gemetastaseerde progressieve ziekte is doelgerichte (‘targeted’) systeemtherapie beschikbaar.
Om de kwaliteit van leven te optimaliseren is er meer aandacht voor de gevolgen van de behandeling op de korte en lange termijn.

hdl.handle.net/1765/103924
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Department of Radiology

Links, T., de Heide, L., Janssen, M., van Nederveen, F., van der Lugt, A., Vriens, M., & Smit, J. (2015). Richtlijn schildkliercarcinoom inclusief diagnostiek van de nodus. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 2015(159). Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/103924

Additional Files
available online