‘Late-onset’-hypogonadisme (LOH) is testosterontekort bij volwassen mannen die een normale mannelijke ontwikkeling hebben doorgemaakt. Deze vorm van hypogonadisme gaat gepaard met verlaagde testosteronconcentraties en variabele gonadotrofinewaarden.
De symptomen van LOH zijn vaak aspecifiek en kunnen ook passen bij veroudering van de man: verminderd libido, krachtsverlies, verminderd cognitief functioneren en slaap- of stemmingsstoornissen.
Er is discussie over de grenswaarde voor testosteron, maar als de symptomen passen bij LOH en de testosteronconcentratie < 8 nmol/l is, zal er evident sprake zijn van hypogonadisme.
De eerste stap is het geven van leefstijladviezen en het behandelen van comorbiditeit. Daarnaast kan gekozen worden voor behandeling met testosteron.
Testosteron heeft een positief effect op de seksuele functie en de vitaliteit. Testosterontherapie bij hypogonadisme vermindert het risico op osteoporose. Gevorderd prostaatcarcinoom en een actuele kinderwens vormen een contra-indicatie.
Wanneer de patiënt behandeld wordt met testosteron, wordt strikte follow-up aanbevolen, met op gezette tijden bepaling van de testosteronwaarde, de hematocriet en de PSA-waarde.

hdl.handle.net/1765/104741
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Erasmus MC: University Medical Center Rotterdam

Maatje, M., Dinkelman-Smit, M., Boellaard, W., & Dohle, G. (2018). Testosterontherapie: Indicaties en risico's. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 162(7). Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/104741


Additional Files
available online