In het ESB-artikel ‘Zorgsparen reduceert zorgkosten’ bespreken wij hoe zorgsparen in combinatie met een vrijwillig eigen risico interessant kan zijn voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering (Van Winssen et al., 2012).
Wij verwachten dat met deze vorm van vrijwillig zorgsparen het zorggebruik kan worden afgeremd, de verzekerbaarheid van zorgvormen buiten het basispakket kan worden vergroot en zowel de totale zorgkosten als het aandeel collectief gefinancierde zorgkosten kunnen worden verlaagd. Wij sluiten ons aan bij de opmerking van Douven, Mocking en Wong (DMW) dat de omvang van deze effecten afhankelijk is van de precieze vormgeving van zorgsparen. Hoewel wij in het artikel een aantal toepassingsrichtingen schetsen, is onderzoek naar de verdere vormgeving absoluut noodzakelijk.

, ,
hdl.handle.net/1765/38389
Economisch-Statistische Berichten
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)

Winssen, K., van, van Kleef, R., & van de Ven, W. (2012). Naschrift bij: Zorgsparen reduceert zorgkosten. Economisch-Statistische Berichten, 97(4646), 647–647. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/38389