Abstract

Rede, in verkorte vorm uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Health technology assessment aan het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Erasmus Universiteit Rotterdam, op 20 mei 2011.

‘Dure’ diagnostiek en kankergeneesmiddelen: de andere kant van de ongelijkheid II gaat erover dat het beschikbaar komen van nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van kanker niet automatisch inhoudt dat die bij alle patiënten worden toegepast. Integendeel, uit onderzoek blijkt dat zowel diagnostiek als nieuwe geneesmiddelen veelal lang zaam hun weg vinden naar mensen met kanker. Deze vertraging treedt zelfs op als de richtijnen van de medisch specialisten zijn aangepast. Uyl-de Groot houdt een pleidooi dat er meer kennis beschikbaar komt over de diagnostiek, inzet en de uitvoering van behandelingen en van de uiteindelijke resul taten in de vorm van overleving, kwaliteit van leven en kosten. De patiënten, de behandelaars, en niet in het minst de maatschappij vragen om volstrekte transparantie over de kwaliteit en doel matig heid van de geleverde zorg. Het inzetten van de juiste diagnostiek en behandeling is van cruciaal belang voor patiënt en maatschappij. Dit zal leiden tot verbetering in de kwaliteit van de zorg en meer doelmatigheid.

, ,
Erasmus University Rotterdam
hdl.handle.net/1765/39514
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)

Uyl-de Groot, C. (2011, May 20). ‘Dure’ diagnostiek en kankergeneesmiddelen: de andere kant van de ongelijkheid II. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/39514