De behandeling van chronische pijn is een grote therapeutische uitdaging. Pijn kan behandeld worden met pijnmedicatie, zenuwblockades en fysiotherapie. Echter, veel patienten hebben maar gedeeltelijk baat bij deze behandelingen en/of tolereren de bijwerkingen slecht. Verder kunnen chirurgische ingrepen gedaan worden om zenuwen vrij te leggen of te doorsnijden, maar deze zijn irreversibel en kunnen bijwerkingen als verdoving in niet-pijnlijke plekken tot gevolg hebben, terwijl pijnverlichting in de pijnlijke plekken onvoldoende of zelfs afwezig is.

Een andere manier van pijnbestrijding, met het voordeel van omkeerbaarheid, is elektische stimulatie van de zenuwen of neuromodulatietherapie, waarvan ruggemergstimulatie een populaire variant is. Dit is, helaas, ook niet zonder beperkingen. Slechts drie van de vier patienten ondervindt langdurige pijnbestrijding, vaak wel met uitstraling naar niet-pijnlijke plekken en kans op electrode verschuivingen en met standsafhankelijke stimulatie (d.w.z. het stimulatiepatroon verandert als gevolg van verandering in houding, zoals bij staan en bij liggen).

Gedreven door het potentieel van neuromodulatietherapie, maar de te vaak teleurstellende resultaten van ruggemergstimulatie, zijn alternatieve anatomische structuren voor zenuwstimulatie onderzocht. De dorsale spinale ganglion (DSG) als een nieuw target voor neurostmulatie voor de behandeling van complexe chronische pijn is op het moment een hot topic in de klinische en wetenschappelijke wereld.

Het werk in dit proefschrift, voortkomend uit een samenwerking tussen de Pijnafdelingen van het Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, beschrijft pioniersonderzoek met betrekking tot de klinische introductie van DSG simulatie voor de behandeling van chronische pijn. Dit omvat het optimaliseren van de DSG stimulator, het selecteren van de juiste patiƫnten voor deze behandeling, het ontwikkelen van behandelingsalgorithmes, en het opzetten van de eerste klinische studies. We hebben aangetoond dat DSG stimulatie langdurig pijn bestrijd, zonder de nadelige bijwerkingen van conventionele ruggemergstimulatie, zoals stimulatie in gebieden waar geen pijn is. Ook is het nu mogelijk om stimulatie te verkrijgen in gebieden die voorheen niet konden worden gestimuleerd. DSG stimulatie is, daarom, zeer geschikt voor de behandeling van chronische pijn in de voet, knie, borst, en lies.

Er is op het moment een grote, FDA-controlled, randomized-controlled trial gaande, die de efficientie en veiligeheid van DSG stimulatie vergelijkt met die van conventionele ruggemergstimulatie. De eerste preliminaire data, gepresenteerd op het World Congress of the International Neuromodulation Congress, zien er veelbelovend uit; op het primaire gecombineerde endpoint van efficientie en veiligeheid blijkt DSG stimulatie suprieur aan conventionele ruggemergstimulatie.

, , , , ,
F.J.P.M. Huygen (Frank) , H.P.A. van Dongen (Hendricus)
Erasmus University Rotterdam
Printing of this thesis was sponsored by Anestesiology Research, Bureau R&D Anesthesiologie, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
hdl.handle.net/1765/79490
Erasmus MC: University Medical Center Rotterdam

Liem, L. (2016, January 28). Stimulation of the Dorsal Root Ganglion for the Treatment of Chronic Pain. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/79490