Het verzamelen van eigentijdse volkscultuur is hot. Steeds meer cultuurhistorische en volkskundige musea openen hun ramen en deuren, en gaan de straat op, in een zoektocht naar het eigentijdse. Wat drijft hen?
Aan de basis van deze ontwikkeling lijkt een meer fundamentele transformatie te liggen. De klassieke functie van het cultuurhistorisch museum, als een tempel en hoeder van cultureel erfgoed, heeft voor velen afgedaan. Zowel vanuit de musea zelf als vanuit de politiek klinkt een roep om verandering: het museum dient te transformeren van een gesloten en elitair instituut tot een open, publieksgerichte instelling. Daarin past het niet langer om de collectie te beperken tot de hoogtepunten van kunst en cultuur, als ijkpunten van een nationale of regionale geschiedenis, maar dient logischerwijs ook aandacht te bestaan voor eigentijdse en populaire cultuurvormen, waarin brede lagen van de bevolking zich kunnen herkennen.

hdl.handle.net/1765/50293
Boekman
Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC)

Reijnders, S., & Rooijakkers, G. (2011). Tour der verbeelding. Over het verzamelen en exposeren van eigentijdse volkscultuur. Boekman, 23(88), 78–83. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/50293