Samenvatting
Het doel van dit evaluatieonderzoek is om een beschrijving te geven van de cliënten van de Zichtbare schakels in Vlaardingen, de ingezette activiteiten door de Zichtbare schakels en de behaalde resultaten. Belangrijke vraagstellingen van het onderzoek zijn wat het effect van de zorgverlening van de Zichtbare schakels is op de kwaliteit van leven van cliënten. Tevens is gekeken naar mogelijke relaties tussen de kenmerken van cliënten en de behaalde resultaten. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de registratiegegevens van het Zichtbare schakels project en aanvullende gegevens over kwaliteit van leven en kwetsbaarheid van cliënten die zijn verzameld door de Zichtbare schakels. De cliënten van de Zichtbare schakels Vlaardingen zijn zeer kwetsbaar wat het belang onderschrijft van het bieden van goede ondersteuning aan deze doelgroep. Zichtbare schakels blijken een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze kwetsbare groep. De kwaliteit van leven van de cliënten van de Zichtbare schakels in Vlaardingen is significant verbeterd met 10%.
Door middel van subgroep analyses is onderzocht of bepaalde achtergrondkenmerken bepalend zijn voor een goede afsluiting van het contact met de Zichtbare schakel. Wanneer we kijken naar verschillen in achtergrondkenmerken tussen de groep cliënten waar het contact goed of matig/niet goed was afgerond dan zien we dat deze groepen significant verschillen qua leeftijd, woonsituatie, opleiding en aantal betrokken (in)formele hulpverleners. In de groep waarbij het contact matig/niet goed is afgerond zijn de cliënten jonger, lager opgeleid en hebben zij minder (in)formele hulpverleners.
Vervolgens zijn logistische regressie analyses gedaan om te achterhalen in hoeverre de achtergrond kenmerken ook in onderlinge samenhang voorspellers zijn van een goede afronding van het contact met de Zichtbare schakels. Uit deze analyses blijkt dat alleen wonen en het aantal betrokken (in)formele hulpverleners significante voorspellers blijven van een goede afronding van de zorgverlening door de Zichtbare schakels. Opleiding is gezien het hoge aantal missende waarden niet opgenomen in deze analyse. Er is dus een duidelijk verschil in goede afronding van de zorg tussen verschillende groepen; als cliënten alleenstaand zijn en de beschikking hebben over (in)formele hulpverleners is er vaker sprake van een goede afronding. Het is dan ook belangrijk dat de zorg en ondersteuning die de Zichtbare schakels cliënten bieden past bij de specifieke situatie waarin cliënten zich bevinden. Speciale aandacht is nodig voor cliënten die samenwonen/getrouwd zijn. Mogelijk helpt het om de partner van de cliënt beter te betrokken bij de zorgverlening en zorg te bieden die tegemoet komt aan de wensen van zowel de cliënt als zijn/haar partner. Het aantal betrokken (in)formele hulpverleners is ook een voorspeller van een goede afsluiting van het contact met de Zichtbare schakel. Aanbevolen wordt om bij het eerste contact met de cliënt naar het betrokken (in)formele netwerk te vragen en extra alert te zijn indien cliënten niet of nauwelijks over een dergelijk netwerk beschikken.

hdl.handle.net/1765/50602
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)

Cramm, J., & Nieboer, A. (2013). Het belang van zorg en ondersteuning door Zichtbare schakels voor de kwaliteit van leven van kwetsbare cliënten in Vlaardingen. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/50602