Abstract

Tussen 2008 en 2012 is het Actieprogramma Op Eigen Benen Vooruit! uitgevoerd in drie rondes van elk 10 teams (Testfase, Verspreidingsfase 2010 en Verspreidingsfase 2011). Het programma richtte zich op verbetering van de transitie van kinder- naar volwassenenzorg en op bevordering van zelfmanagement van jongeren met chronische aandoeningen (12-25 jaar) in ziekenhuizen en revalidatiecentra. De Doorbraakmethode is gebruikt om best practices te implementeren en te verspreiden. Doelstelling en vraagstelling: Doel van dit onderzoek is de effecten van het programma te onderzoeken met de volgende vraagstellingen: 1. Welke generieke interventies op programma- en projectniveau zijn tijdens de testfase uitgevoerd en welke (ziekte)specifieke aanpassingen zijn noodzakelijk? Welke interventies op programma- en projectniveau worden tijdens de verspreidingsfase daadwerkelijk uitgevoerd? 2. Wat is de effectiviteit van het Actieprogramma op individueel (jongere / ouders), project-, en programmaniveau tijdens de test- en verspreidingsfase? 3. Wat zijn cruciale succes en faalfactoren op individueel (jongere / ouders), project-, en programmaniveau die de effectiviteit van het programma in de verspreidingsfase beïnvloeden? 4. Welke best practices zijn te identificeren en hoe verspreiden deze zich?

, ,
De auteurs danken alle jongeren, ouders en zorgverleners van deelnemende teams van het Actieprogramma en controleteams voor hun deelname aan het onderzoek. Het programmamanagement van het Actieprogramma willen wij bedanken voor de samenwerking en inzet om deze evaluatie mogelijk te maken. De evaluatie van het Actieprogramma Op Eigen Benen Vooruit is gefinancierd door ZonMw (projectnummer: 157002014).
hdl.handle.net/1765/50618
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)

Strating, M., Cramm, J., Sonneveld, H., van Staa, A., Roebroeck, M., & Nieboer, A. (2013). Betere transitiezorg voor jongeren met chronische aandoeningen. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/50618