Achtergrond. Over het algemeen is het beloop van een cefaal hematoom ongecompliceerd en vindt spontane resorptie plaats. Wij beschrijven de mogelijke complicaties aan de hand van twee casus van neonaten met geı¨nfecteerde cefale hematomen.
Casus. Een vrouwelijke, à terme geboren neonaat ontwikkelde cefale hematomen ter plaatse van het os parietale beiderzijds na een spontane vaginale partus. Drie dagen postpartum werd vanwege koorts zonder focus gestart met intraveneuze antibiotica. Uit de kweken werden geen micro-organismen geı¨soleerd en het klinisch herstel was goed. De antibiotische behandelduur bedroeg zeven dagen. Op de leeftijd van 3 weken was er spontane pusafvloed uit beide cefale hematomen, die geabcedeerd bleken. Uit de puskweek werd een E. coli geı¨soleerd. Een vrouwelijke, randprematuur geboren neonaat met een cefaal hematoom ter plaatse van het occipitale links, ontwikkelde op de derde levensdag koorts zonder focus, waarop intraveneuze antibiotica werden gestart. Kweken bleken negatief en de antibiotica werden na zeven dagen gestaakt. Twee dagen later bleek het cefaal hematoom te fluctueren. Uit de puskweek groeide Klebsiella pneumoniae. Beide patie¨nten werden behandeld door middel van intraveneuze antibiotica en chirurgische drainage. Dit verliep ongecompliceerd en zonder restverschijnselen.
Conclusie. Aan de hand van deze casus worden de mogelijke complicaties van een cefaal hematoom, waaronder infectie, besproken. Koorts zonder focus met CRPstijging bij neonaten met een cefaal hematoom kan gebaseerd zijn op infectie van het cefaal hematoom. De behandeling bestaat in dat geval uit intraveneuze antibiotica en chirurgische drainage.