Dit onderzoek is als volgt opgebouwd.

Deel I: Theoretische verkenning Voortbouwend op de geïntroduceerde onderzoeken, wordt in hoofdstuk 2 verkend welke theoretische onderzoeken inzichten bieden om het institutionaliseringsproces te verklaren. Aan de hand van deze inzichten wordt het theoretisch kader van dit onderzoek gevormd en wordt een antwoord geformuleerd op de eerste deelvraag. Om vervolgens het onderzoek te kunnen uitvoeren, wordt in hoofdstuk 3 verantwoord op welke manier dit onderzoek wordt uitgevoerd. Door alle keuzes te verantwoorden die in dit onderzoek zijn gemaakt wordt de onderzoeksstrategie beschreven.

Deel II: Empirisch onderzoek Nadat de theoretische verkenning is uitgevoerd en de onderzoeksstrategie is beschreven, worden in hoofdstukken 4, 5 en 6 de empirische resultaten beschreven van het onderzoek. In deze hoofdstukken wordt respectievelijk voor de bedrijfsvoeringsfuncties personeel, financiën en ICT onderzocht welke verklaringen kunnen worden gegeven voor het institutionaliseringsproces. Op basis van deze inzichten wordt een antwoord geformuleerd op de tweede deelvraag. In hoofdstuk 7 wordt onderzocht welke gevolgen het proces van institutionalisering heeft voor het primaire proces. Specifiek wordt in dit hoofdstuk onderzocht welke gevolgen de managers van het primaire proces hebben ondervonden nadat recente ontwikkelingen van het institutionaliseringsproces hebben plaatsgevonden, namelijk de vorming van shared service centers (SSC’s). Door dit te onderzoeken wordt een antwoord geformuleerd op de derde deelvraag.

Deel III: Analyse en conclusie Nadat in de hoofdstukken 4, 5 en 6 is onderzocht welke verklaringen kunnen worden gegeven voor het institutionaliseringsproces van de functies personeel, financiën en ICT, worden de resultaten van de drie afzonderlijke functies in hoofdstuk 8 vergeleken. In dit hoofdstuk wordt onderzocht welke verschillen en overeenkomsten aanwezig zijn tussen de verklaringen die zijn gegeven voor het institutionaliseringsproces en welke mogelijke verklaringen kunnen worden gegeven voor deze verschillen en overeenkomsten. Tevens wordt in dit hoofdstuk gereflecteerd op welke manier de resultaten in dit onderzoek zijn verkregen.

Tot slot wordt in hoofdstuk 9 een antwoord geformuleerd op de centrale onderzoeksvraag: Welke verklaringen kunnen worden gegeven voor het institutionaliseringsproces van de bedrijfsvoeringsfuncties personeel, financiën en ICT van de Nederlandse rijksoverheid in de periode 2000-2011 en welke gevolgen heeft het institutionaliseringsproces, en in het bijzonder de oprichting van shared service centers, voor het primaire proces? Daarnaast worden op basis van de onderzoeksresultaten aanbevelingen geformuleerd voor (a) vervolgonderzoek naar het institutionaliseringsproces van de bedrijfsvoering en (b) voor de verdere ontwikkeling van de bedrijfsvoering.

, , ,
V.J.J.M. Bekkers (Victor)
Erasmus University Rotterdam
hdl.handle.net/1765/78529
Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Post, R. (2015, September 10). Het institutionaliseringsproces van de bedrijfsvoering van de Nederlandse rijksoverheid. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/78529