Darmfalen wordt gekenmerkt door onvoldoende opname van voeding of vocht, wat wordt veroorzaakt door onvoldoende darmoppervlak of onvoldoende functionerende darm.

Kinderen met chronisch darmfalen zijn afhankelijk van parenterale voeding (TPV), die thuis gegeven kan worden (TPV-thuis).

TPV-thuis voor kinderen wordt in Nederland gecoördineerd door speciale teams voor TPV-thuis en darmfalen in het Emma Kinderziekenhuis, Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en Radboudumc.

TPV-thuis is de eerstekeusbehandeling voor kinderen met chronisch darmfalen.

Dunnedarmtransplantatie is alleen gerechtvaardigd als de behandeling met TPV faalt door het optreden van complicaties; deze procedure wordt uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Naast de medische complicaties heeft TPV-thuis ook gevolgen op psychosociaal gebied, niet alleen voor het kind maar ook voor de ouders. Met de ‘Kwaliteit van leven in kaart’-methode kan hier systematisch aandacht aan worden besteed en worden relevante gegevens verzameld voor onderzoeksdoeleinden.

hdl.handle.net/1765/85817
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Department of Pediatrics

Neelis, E., Van Oers, H. A., Escher, J., Damen, G., Rings, E., & Tabbers, M. M. (2014). Behandeling van kinderen met darmfalen: darmrevalidatie, parentale voeding thuis of dunnedarmtransplantatie?. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Vol. 158). Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/85817