Het compressiesyndroom van de A. poplitea (‘popliteal artery entrapment syndrome’) is een verzamelnaam voor ischemische en neuromusculaire symptomen in het onderbeen veroorzaakt door beklemming van de vaatzenuwstreng in de fossa poplitea. Klinisch manifesteert het syndroom zich meestal op jonge leeftijd met spierkrampen of claudicatio intermittens in afwezigheid van atherosclerose.

Door de uitgebreide differentiaaldiagnose en de onbekendheid met het ziektebeeld is herkenning van het compressiesyndroom van de A. poplitea nogal eens lastig. Toch is vroege diagnose en behandeling van belang omdat de prognose zonder behandeling ongunstig kan zijn.

In deze klinische les illustreren wij aan de hand van 3 ziektegeschiedenissen de verschillende typen van dit compressiesyndroom en de diagnostische dilemma’s; daarnaast doen wij suggesties voor een diagnostische en therapeutische leidraad.

hdl.handle.net/1765/87206
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Erasmus MC: University Medical Center Rotterdam

Metz, R., de Borst, G., Verhagen, H., & Moll, F. (2011). Compressiesyndroom van de A. poplitea: suggesties voor een diagnostische en therapeutische leidraad. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 155(16), 736–741. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/87206