2014-12-11
Bijdrage van leefstijlfactoren aan kanker Secundaire analyse van Nederlandse gegevens voor 2010 met een voorspelling voor 2020
Publication
Publication
Contribution of lifestyle factors to cancer: Secondary analysis of Dutch data over 2010 and a projection for 2020
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde , Volume 159 - Issue 2 p. 1191- 1308
Doel Berekenen wat het percentage kankergevallen is dat te wijten is aan leefstijlfactoren op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens voor Nederland.
Opzet Secundaire analyse.
Methode De onderzochte leefstijlfactoren waren: roken, alcoholgebruik, overgewicht, bewegen en 6 voedingsfactoren (consumptie
van groente, fruit, vlees en vleeswaren en inname van calcium en voedingsvezel). De leefstijlfactoren werden
zo ingedeeld dat de groep met het hoogste risico (bijvoorbeeld rokers) kon worden vergeleken met groepen
met lagere risico’s (bijvoorbeeld ex-rokers en niet-rokers). Afkappunten sloten aan bij in Nederland gangbare voorlichtingsboodschappen.
We verkregen prevalentiecijfers over risicofactoren uit landelijke databases. Relatieve
risico’s voor het verband tussen leefstijl en kanker waren gebaseerd op de internationale literatuur; incidentie- en
sterftecijfers voor kanker in 2010 werden verkregen via de Nederlandse Kankerregistratie. We berekenden percentages
nieuwe kankergevallen en sterfgevallen voor mannen en vrouwen en per kankersoort apart en ook sommeerden
we deze.
Resultaten We schatten dat van de 98.971 nieuw gediagnosticeerde patiënten met kanker vanaf 20-jarige leeftijd in 2010 in
Nederland, er 29.938 (30%) toegeschreven konden worden aan bovengenoemde leefstijlfactoren. Roken had de
grootste bijdrage (19% van alle nieuwe kankergevallen), gevolgd door niet-optimale voedingsgewoonten (10%),
overgewicht (4%), alcoholgebruik (3%) en lichamelijke inactiviteit (2%). Van de sterfte aan kanker in 2010 was naar
schatting 38% toe te schrijven aan leefstijlfactoren. Voorspellingen voor 2020 lieten zien dat bewegen en consumptie
van alcohol en vlees minder gaan bijdragen, terwijl overgewicht, afnemende voedingsvezelinname en
onvoldoende groente- en fruitconsumptie juist meer gaan bijdragen.
Conclusie Bijna een derde van alle kankergevallen en bijna 40% van de sterfte aan kanker is toe te schrijven aan een minder gezonde leefstijl.
Additional Metadata | |
---|---|
hdl.handle.net/1765/90591 | |
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde | |
Organisation | Erasmus MC: University Medical Center Rotterdam |
Lanting, C., De Vroome, E. M. M., Elias, S., van den Brandt, P., van Leeuwen, F., Kampman, E., … Bausch-Goldbohm, R. A. S. (2014). Bijdrage van leefstijlfactoren aan kanker Secundaire analyse van Nederlandse gegevens voor 2010 met een voorspelling voor 2020. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 159(2), 1191–1308. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/90591 |