Nederland telt bijna 20.000 geregistreerde hiv-patiënten.

De huidige hiv-preventie is gebaseerd op de promotie van condoomgebruik en een actief testbeleid, maar deze strategie leidt niet bij alle doelgroepen tot het terugdringen van de hiv-epidemie.

In juli 2012 werd tenofovir/emtricitabine (TDF/FTC) goedgekeurd voor langdurig gebruik door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als pre-expositieprofylaxe (PrEP) bij groepen met frequente onveilige risicocontacten.

Bij een dagelijkse inname en goede therapietrouw kan TDF/FTC effectief zijn als PrEP en worden weinig bijwerkingen gerapporteerd.

Nadelen van het gebruik van TDF/FTC als PrEP zijn het potentiële risico op ontwikkeling van virale resistentie en op verminderd condoomgebruik, de relatief hoge kosten en de benodigde intensieve counseling.

In uitzonderlijke situaties kan langdurig gebruik van PrEP van toegevoegde waarde zijn op het huidige hiv-preventiebeleid in Nederland.

Naar de praktische haalbaarheid en beschermende effectiviteit van het ad-hocgebruik van PrEP voorafgaand aan een risicocontact moet verder onderzoek gedaan worden.

hdl.handle.net/1765/91306
Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Erasmus MC: University Medical Center Rotterdam

Boot, J., Rump, B. O., Boucher, C., Op de Coul, E., van Agtmael, M., van de Vijver, D., … Fanoy, E. B. (2013). Pre-expositieprofylaxe van seksuele hiv-transmissie; nieuwe preventiestrategie met tenofovir/emtricitabine. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 157(29). Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/91306