Mijn 47 jaar in de medische wetenschap zijn een fantastische ontdekkingsreis geweest. Als alle ontdekkingsreizigers heb ik onbekende werelden bezocht en ongekende creaturen gezien, in mijn geval onbekende werelden bezocht binnen ons lichaam en daar ongekende cellen en moleculen gezien. Ik heb net als alle ontdekkingsreizigers hun oorsprong en interacties moeten duiden, naar hun rol bij het ontstaan van ziekten moeten gissen en daarvoor theorieën moeten ontwikkelen.

In dit afscheidscollege nodig ik u uit met mij de reis nogmaals in het kort te maken. Ik zal u proberen mee te nemen, en mijn enthousiasme en het plezier bij het ontdekken op u over te dragen. Ik zal proberen de theorieën te vereenvoudigen tot op het meest essentiële voor het begrip van het ontstaan van de ziekten die ik heb bestudeerd. Dat zijn vooral de auto-immuun ziekten en enkele veel voorkomende psychiatrische aandoeningen. U zult ook merken dat veel nog niet af is. U zult zich verbazen over wat nog ontdekt moet worden.

Erasmus University Rotterdam
hdl.handle.net/1765/93238
Farewell Lectures (Erasmus MC)
Department of Immunology

Drexhage, H. (2016, June 17). Zoeken naar evenwicht : over witte bloedcellen, hormonen, de schildklier, diabetes en ziekten van de geest. Farewell Lectures (Erasmus MC). Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/93238