Achtergrond: Het toepassen van ‘persoonsgerichte zorg’ en ‘co-creatie van zorg’ (realiseren van productieve interactie tussen cliënten en professionals) kan tot betere uitkomsten voor cliënten leiden. Gezien de prominente rol van verwanten bij de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking hebben verwanten mogelijk ook baat bij persoonsgerichte zorg en co-creatie van zorg. Dit onderzoek had als doel relaties te onderzoeken tussen persoonsgerichte zorg, co-creatie van zorg en de tevredenheid met de zorg en het welzijn van verwanten van mensen met een verstandelijke beperking.
Methoden: Een cross-sectioneel vragenlijstonderzoek werd uitgevoerd onder verwanten van cliënten met 24-uurs zorg in een instelling voor mensen met een verstandelijk beperking in Nederland. Alle 941 verwanten werden uitgenodigd, en 289 verwanten reageerden (respons 31%).
Resultaten: De gemiddelde leeftijd van de deelnemende verwanten was 61.8 (sd 11.21; spreiding 23-90) jaar. Ruim de helft (57%) was van het vrouwelijk geslacht en 23% was alleenstaand. De meesten (83%) leverden al ≥10 jaar informele zorg en 29% gaf 8 of meer uur per week zorg. Uit correlatieanalyses bleek dat persoonsgerichte zorg en relationele co-creatie van zorg positief gerelateerd waren aan de tevredenheid met de zorg en het welzijn onder de verwanten. Uit een regressieanalyse met correctie voor achtergrondkenmerken bleek dat persoonsgerichte zorg voorspellend was voor de tevredenheid met de zorg (ß=0.60, p< 0.001) en het welzijn (ß=0.22, p<0.01). Relationele co-creatie was ook positief geassocieerd met de tevredenheid met de zorg (ß=0.15, p<0.01) en het welzijn van verwanten (ß=0.20, p<0.01).
Conclusie: Deze studie heeft laten zien dat persoonsgerichte zorg en co-creatie van zorg van belang zijn voor de tevredenheid met de zorg en het welzijn van verwanten van mensen met een verstandelijke beperking.

hdl.handle.net/1765/98755
NTZ Nederlands Tijdschrift voor de Zorg
Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)

Hakobyan, L., Nieboer, A., Finkenflügel, H., & Cramm, J. (2016). Persoonsgerichte zorg en co-creatie van zorg in relatie tot tevredenheid met zorg en het welzijn van verwanten van mensen met een verstandelijke beperking. Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen, 2016(4), 270–286. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/98755