Er zijn voorspellingen gedaan, bijvoorbeeld door het World Economic Forum, dat we aan de vooravond van een ‘vierde industriële revolutie’ staan, die draait om het meer verbonden raken van informatie- en productieprocessen. Als dat zo is, zal dat maatschappelijke gevolgen voor Zuid-Holland en daarmee implicaties voor het beleid van de provincie hebben.

De onderzoeksvraag van deze studie is dan ook: “Wat is de maatschappelijke [sociale, economische en ruimtelijke] invloed van nieuwe productie- en informatietechnologieën? En, hoe verandert dat de wijze waarop we als provincie aan de opgaven van de toekomst werken?”.

Hiertoe hebben we een literatuurstudie over de potentiële maatschappelijke gevolgen van nieuwe technologie verricht en daarna in interactie met stakeholders en de provincie vier scenario’s ontwikkeld.

hdl.handle.net/1765/98120

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van de ToekomstAgenda 2016 (https://www.zuid-holland.nl/toekomstagenda), het werkprogramma voor onderzoek en verkenningen van de provincie Zuid-Holland.
Dit rapport is het resultaat van het project MINT: Maatschappelijke Invloed van Nieuwe Technologie (www.zuid-holland.nl/mint).

Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT)

Lodder, M., van Raak, R., Verhagen, M., Spork, C., Vermeulen, M., Willemse, B., & Lansink, C. (2017). (On)begrensde Technologie. Retrieved from http://hdl.handle.net/1765/98120